ЕМИТУВАЊЕТО ППР СО МАЛОЛЕТНИЦИ Е ЗАБРАНЕТО

07 Окт 2021
548 пати

Скопје, 07.10.2021 - Агенцијата со мониторингот на изборното медиумско претставување за Локалните избори

2021 година констатираше дека повеќе телевизии емитуваат платено политичко рекламирање во кое учествуваат малолетници.

Согласно Изборниот законик учесникот во изборната кампања е одговорен за содржината на огласите, соопштенијата, рекламите и другиот снимен материјал чиј нарачател се, но одговорност имаат и радиодифузерите имајќи го предвид член 76 став 3 од Изборниот законик во кој изричито е пропишано дека не е дозволено учество на малолетници во платено политичко рекламирање.

АГЕНЦИЈА ЗА АУДИО И АУДИОВИЗУЕЛНИ МЕДИУМСКИ УСЛУГИ

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)