23 Октомври – Денот на македонската револуционерна борба

23 Окт 2021
531 пати

Во земјава денеска се одбележува 23 Октомври – Денот на македонската револуционерна борба, кој е

прогласен за државен празник и неработен ден за сите граѓани.
На 23 октомври 1893 година во куќата на Иван Хаџи Николов во Солун, Христо Татарчев, Даме Груев, Петар Поп Арсов, Антон Димитров и Христо Ботанџиев беше формиран Македонскиот револуционерен комитет од кој подоцна произлезе Внатрешно македонската револуционерна организација (ВМРО) или Внатрешно македонско-одринска револуционерна организација (ВМОРО). Организацијата се бореше за ослободување на Македонија со сопствени сили, без помош однадвор. Со тоа почна организираното македонско револуционерно движење кое преку Илинден 1903, Крушевската Република и преку НОВ, резултира со создавање самостојна македонска држава.

Оценете ја оваа вест
(0 гласови)